Те ти, булка, Спасовден

Днес православният свят чества големия Господски празник – Възнесение Христово. На четиридесетия ден след възкресението си Христос се възнесъл на небесата пред погледа на учениците си.

40 дни след възкресението си Христос многократно се явявал на учениците си, наставлявал ги и им разяснявал за царството Божие. При последната им среща Христос ги завел на Елеонския хълм, където се възнесъл на небето при Бог – Отец. Преди това потвърдил обещанието за идването на Светия Дух, който просвещава умовете и сърцата, и възложил на учениците си да проповядват учението му.

Народът ни нарича празника Спасовден, защото с възнесението си Христос завършил Своето спасителното дело за хората.

Със сигурност сте чували израза „Те ти, булка, Спасовден“, който днес се употребява в много по-широк смисъл, а именно за внезапно и неочаквано настъпили събития, от онзи, който дедите ни влагали в него.

Вярвало се, че в нощта преди Спасовден русалките били благосклонни към хората и ги изцелявали чрез ритуала бране на росен. Ако цветчета от росена на сутринта се откриели във водата, поставена до главата на жената, изпълняваща ритуала с надежда да зачене,се вярвало, че магията се е случила. Изразът „Те ти, булка, Спасовден“ произхожда именно от надеждата, вярата, стремежа към зачеване и раждане на дете от жените, все още неуспели да усетят силата на майчинството.

Четете още

Избор на редактора