Тиганът от неръждаема стомана се завръща

След офанзивата от страна на тефлоновия тиган от края на 20-и век, този от неръждаема стомана взима реванш, заради противоречията във Франция около „вечните замърсители“, присъстващи в незалепващите покрития. Това са т. нар. вечни химикали (пер- и полифлуороалкилирани съединения или PFAS), предаде Франс прес.

Фабриката „Кристел“ (Cristel) във Феш-льо-Шател, и нейните тигани от висок клас, продавани чак до Япония, са във възход. Те са водещ фактор в кухненското оборудване от неръждаема стомана и тяхното търсене нараства рязко след приемането през април в Национално събрание (Долната Камара) на Франция на закон, ограничаващ употребата на PFAS поради рискове за здравето и околната среда, заявява главният оперативен директор на „Кристел“ Дамиен Додан.

Законопроектът предвижда от 1 януари 2026 г. да се забрани производството, вноса и продажбата на всякакви козметични продукти, восък (за ски) или облекло, съдържащи пер- и полифлуороалкилни вещества (PFAS).

След интензивна кампания на френската група за битова техника Ес Е Бе (SEB), собственик на „Тефал“ (Téfal), депутатите се отказаха и от забраната на незалепващите покрития в съдовете, предава БТА.

Но дебатът предизвика „истинска загриженост на кулинарния пазар“, отбелязва Дамиен Додан, чиято компания продава оборудване както от неръждаема стомана, така и с незалепващо покритие. Ако доскоро и двата вида бяха с равни дялове в продажбите, за последните два месеца неръждаемата стомана представлява 70 на сто от оборота на „Кристел“.

Още преди спора около PFAS, „Кристел“ се възползва от ограниченията, свързани с КОВИД-19, и успява да продава своите висок клас продукти, въпреки високите цените, стигащи до 160 евро.

В момента „Кристел“ изнася една четвърт от продукцията си в 40 страни (7 на сто са само за Япония) и отваря магазини и филиали от Съединените щати до Индонезия.

„Можете да готвите всичко в неръждаема стомана, това просто изисква умение“, уверява Деймиън Додан днес. Всяка година „Кристел“ осигурява 200 кулинарни демонстрации при своите търговци. „Това е нашият начин да кажем, че единствената алтернатива на вечните замърсители е неръждаемата стомана“, казва още той.

Що се отнася до собствените си продукти, съдържащи политетрафлуоретилен антиадхезив (PTFE), „Кристел“ създаде дейност по регенериране: приблизително една трета от оборудването се изпраща обратно във фабриката, където производствената линия позволява покритието да бъде преработено. Цена за клиента е 30 на сто от покупната стойност, както и продукт с гаранция за цял живот.

Четете още

Избор на редактора