Тигъра от Мадрас става посланик на Chess.com

Най-великият индийски шахматист, легендарният гросмайстор Вишванатан Ананд , подписа договор като посланик на марката Chess.com.

Петкратният световен шампион ще донесе невероятните си знания и опит в най-голямата шахматна платформа в света.

Целта на Ананд е да помогне за разширяване на привлекателността на шаха в опит да засили интереса към играта. След споразумението Ананд ще се появява редовно в каналите на Chess.com.

Ананд каза: Шахът експлодира в Индия в момента и има милиони хора, които искат да играят, гледат и подобряват играта си. За мен е чест да мога да помогна, като предам това, което съм научил през годините и няма по-добра платформа за това от Chess.com.

„Ще се появявам в предавания, за да коментирам, да създавам забавно съдържание, да се срещам с фенове и да създавам нови ресурси, за да помогна да се върна на шахматната общност както в Индия, така и в чужбина. Нямам търпение да започна!“

През последните години популярността на шаха в Индия скочи. Последните данни показват, че Chess.com вече има повече от 13 милиона регистрирани потребители в Индия, което е ръст от 400% на общия брой потребители от 2019 г. насам.

Междувременно броят на индийските гросмайстори се удвои от 42 на 84, което означава, че страната вече има повече топ играчи от всякога. Индия като нация е класирана на второ място в света след САЩ и има втория най-силен набор от играчи в женската секция след Китай.

И все пак 2024 обещава да бъде още по-голяма година за индийския шах. За първи път петима индийци са с шанс да стигнат до мач за световната титла чрез предстоящите турнири на кандидатите на ФИДЕ , последният елиминационен етап преди най-престижните събития в шаха.

Ананд, известен като „Тигъра от Мадрас“, се счита за най-великия играч на Индия. Той е петкратен световен шампион и притежава безспорната титла от 2007 до 2013 г.

Четете още

Избор на редактора