Това, което мишките го планират, котката го разваля

Темата за отмяна на ограниченията на вноса на някои зърнени суровини води в класацията на проблемите в държавата.

България за пореден път е поставена в ситуацията на изнудване от група бизнесмени, занимаващи се с крупен земеделски бизнес.

Не е тайна за никого в държавата ни, че формата на земеползване беше брутално наложена след идването на НДСВ и ДПС на власт, след парламентарните избори през лятото на 2001 г.

През годините на управлението на ОДС от 1997 до 2001 г. се говореше за фермерско земеделие, за земеделие, упражнявано от хората в съответните села и малки общински центрове, за това от регистрираните тогава над 630 хиляди земеделски производители по естествен пазарен начин да бъдат селекционирани онези активни, предприемчиви местни хора, които да правят българското земеделие (както между впрочем е във всички западноевропейски страни от които се възхищаваме – Франция, Италия, Испания и т.н). Но както се казва в една наша поговорка: „Това, което мишките го планират, котката го разваля“! В България без официално обявяване в нито една партийна програма беше наложено едро, арендно-латифундистки тип на земеделие.

Към момента – през 2023 г. броят на регистрираните земеделски производители е сведен до около 60 хиляди, като около 1000 от тях пряко или чрез различни похвати контролират над 85% от земеделските площи. Още през далечната 2005 г. в едно от първите писани становища по въпросите на земеделската политика, до ръководството на една от демократичните парламентарни формации, предупреждавахме за задаващият се МОНОПОЛИЗЪМ в земеделието и последствията от него.

Някой път човек се чувства много нещастен, когато прогнозите му се сбъднат! Така е и в този случай, защото още тогава прогнозирахме, че концентрацията на земеделието в ръцете на малък брой бизнес играчи и натрупването на огромни парични ресурси ще доведе до монокултурно производство на зърнени храни, изкупуване на безценица на огромни масиви от земеделски площи от малък брой играчи и корумпиране на бизнес средата. Всяко ръководство на Министерството на земеделието оттогава и досега е инструмент в ръцете на тези играчи! Лошото е, че заложник на тези хора е целокупния български народ, като потребител на храни. Днес от сутринта до настоящия момент, се наслушах, на това как тези хора хранят мен, семейството ми, хранят и вас, които ще си дадете от времето, за да прочетете този пост.

Имам въпрос към всички – помни ли някой от вас, някой да му е дал кг пшеница, царевица, брашно, мляко, месо, риба, олио или каквото ви дойде друго в ума БЕЗ ПАРИ – БЕЗ ДА ГО ПЛАЩАТЕ?

Предстоят ни напрегнати дни, в които ще се лее мръсна демагогия, ще има изопачаване на факти, вайкане на хора, осигурили и правнуците си и т.н.

Помнете простото и ясното – ако 1 кг пшеница, царевица, слънчогледов шрот или нещо друго е с 20% по-скъпо, то и 1 кг комбиниран фураж ще е минимум 20% по-скъп, то и 1 литър мляко, 1 кг месо в магазина ще е минимум с 20 % по-скъпо за ВАС И СЕМЕЙСТВОТО ВИ!

Така, приятели и сънародници, преди да се оставите на емоциите от масираната атака, която се осъществява и срещу вас и близките ви – мислете, анализирайте и си задавайте въпроса: „Кой ще спечели пари от всичко това?“.

Във всеки случай няма да сте вие, ако трябва да плащате по-скъпо в магазина!!!

*От Фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията

Четете още

Избор на редактора