Тома Спространов сложи точка на Петолинието

Легендарният радиоводещ Тома Спространов сложи точка на „Любопитно петолиние“, което водеше неизменно от 57 години в радио Пловдив.

В последния ден от старата година в ефира бе излъчено последното издание на култовото предаване. В него създателят му Тома Спространов не беше водещ, а гост на своите ученици в занаята – музикалните редактори и водещи Валя Божилова и Милко Петров.

В последните три часа и половина на „Любопитно петолиние“ участваха и едни от популярните ни певци, на които Томата е подал ръка в първите им стъпки към сцената – Мими Иванова, Петя Буюклиева, Росица Кирилова, братя Аргирови и Христо Кидиков. Той е първият, който основава фенклуб на братя Аргирови в Пловдив и е кум на Росица Кирилова.

В последното предаване на Тома Спространов участваха и цял екип от звукорежисьори, работили с него през годините, това са инж. Татяна Славова, Веселин Вълканов, Минко Кръстев и Николай Пеев, уточнява dnes.bg.

Тома Спространов разказа любопитни истории около създаването на предаването и неговото съществуване цели 57 години. Кръстник на „Любопитно петолиние“ станал музикалният редактор Евгени Гринберг във влака на път за София.

Музикалното предаване на Томата се излъчва за първи път в ефир на 1 януари 1967 г. по Радио Пловдив и е най-дълголетното предаване в родния радиоефир с един и същи водещ за такъв дълъг период.

Точка на предаването беше поставена на 31 декември 2023 г. поради усложнилите се здравословни проблеми на Тома Спространов.

Четете още

Избор на редактора