Том Ханкс издаде първия си роман

Американският актьор Том Ханкс, който има над 80 филма зад гърба си и две награди „Оскар“, издаде първия си роман.

След повече от четири десетилетия в Холивуд звездата от „Форест Гъмп“ и „Спасяването на редник Райън“ реши да разкрие в книга тайните около процеса на създаване на филм, стъпвайки на собствения си опит. За първи път той се снима през 1980 г.

„Създаването на още един голям филмов шедьовър“ (The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece) не е литературен дебют на 66-годишния Ханкс. Преди шест години той издаде сборника със 17 разказа „Рядък модел“, преведен и на български.

Рецензиите за литературния дебют обаче не са особено ласкави. Според Дейвид Секстън от в. „Сънди таймс“ първият роман на актьора е „тромав“, а за Тим Адамс от в. „Обзървър“ авторът е успял да улови в книгата си „суетата на Холивуд, но не притежава екранната му способност да вдъхва живот на героите“.

Александра Джейкъбс, която пише за в. “Ню Йорк таймс”, е на мнение, че в първия си роман Ханкс е наблегнал доста на детайлите, “причудливо разказвайки за създаването на филм в стил Marvel“.

От ефира на Би Би Си холивудската звезда се обърна към критиците и каза, че реакциите им „не са справедливи“.

Ханкс е убеден, че книгата му „ще живее и умре заради собствената си способност да забавлява и просвещава публиката“.

„Направил съм много филми (и мисля, че четири от тях са доста добри) и все още съм изумен как се създават филмите. Целият процес е чудо…“, казва Ханкс пред Би Би Си.

 

Четете още

Избор на редактора