Топалов е кумирът на Дин Лижен, който тръгва за шахматната корона

Веселин Топалов е бил кумирът на Дин Лижен, китайският гросмайстор, който днес излиза в битка за титлата световен шампион срещу руснака Ян Непомняшчи.

На пресконференцията преди мача двамата бяха помолени да кажат кои са били техните шахматни идоли в детството.

„Когато бях на пет-шест години, силно се вдъхновявах от Александър Алехин – първият руски световен шампион. Но колкото повече растях, разбирах, че трябва да се учиш от всички“, каза Непомняшчий.

„Първо трябва да кажа за Гари Каспаров, той беше много популярен в Китай. Но аз много харесвах Топалов. Особено в мача срещу Ананд. Този мач ме запали за шахмата, вдъхнови ме да се развивам. И накрая Магнус Карлсен, най-добрият от нашето поколение, много научих и от него“, разказа Лижен.

Днес в Астана, Казахстан започва мачът за шахматната корона.

Според регламента мачът е от 14 партии, но приключва по-рано, ако някой от двамата  събере 7,5 точки. При равен резултат – 7:7, съперниците ще определят най-силния в тайбрек, състоящ се от партии на рапид, а при необходимост и на блиц.

Контролата на времето в партиите в класическия сегмент на срещата е както следва: 120 минути за всеки играч за първите 40 хода и 60 минути за следващите 20 хода. Започвайки от 61-ия ход, времето за всеки играч е ограничено до 15 минути, но всеки ход добавя към него (т.нар. увеличение) допълнителни 30 секунди.

В първата партия Непомняшчи е с белите фигури, които му отреди жребият.

Четете още

Избор на редактора