Топалов и иранката без хиджаб на шах турнира в Саламанка

19-ият световен шампион по шахмат Веселин Топалов започва тази вечер участието си в традиционния турнир в Саламанка, който ще се проведе от 26 до 29 април.

За шести път градът, в който живее българския гросмайстор, ще бъде домакин на фестивала „Люлка на съвременния шахмат“.

Празникът, организиран от местното кметство и Университета на Саламанка, един от най-старите в Европа, включва и силен турнир с 8 участника.

Освен българина зад дъските в местния клон на „Банка де Еспаня“ ще седнат още – най-ембеламатичният шахматист на Украйна – Василий Иванчук, европейски и олимпийски шампион, младата надежда Кирил Алексеенко от Русия и двукратният победител в Саламанка – Хайме Латаса.

Сред жените-участнички впечатлява името на иранската шахматистка Сара Кадем, която на световното първенство по бърз шах в Казахстан се появи без хиджаб и после отказа да се прибере в родината си, шампионката на Испания – Сабрина Вега, бившата европейска шампионка Ана Ушенина от Украйна и младата надежда на Азербайджан Гюнай Мамадзада.

В първия кръг, който започва в 18.30 часа българско време, Топалов ще има белите фигури срещу Гюнай Мамадзада.

„Иска ми се един ден турнирът в Саламанка да стигне славата на Линарес, сподели за ekspresso.bg Топалов. – Още повече, че тук в местната библиотека е запазена най-старата съществуваща печатна шахматна книга,  пубикувана през 1497 г. Написана е от испанския шахматист Луис Рамирес де Лусена и съдържа някои от съвременните правила на играта. Най-интересното е, че дотогава дамата, която се е наричала алферса, е можела да се движи само три полета по диагоналите.“

„От самото начало, организаторите на този турнир насърчават равенството между половете и затова канят равен брой играчи“, обясни мениджърът на Топалов Силвио Данаилов.

Още по темата

Избор на редактора