Топалов: Русия трябва да бъде изхвърлена от ФИДЕ

Русия трябва да бъде изключена от Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) заради военния конфликт с Украйна, заявява в интервю за EFE българският шахматист Веселин Топалов, който живее в Саламанка, Испания.

19-ият световен шампион по шахмат ще участва в 37-ото издание на легендарния турнир в Леон през юни, пише marca.es.

Според Топалов това решение може да се счита за „радикално“, но категорично трябва да се направи разлика между руските играчи, които са против войната в Украйна, и тези, които я подкрепят и с които няма много смисъл да се говори.

Топалов, верен на агресивния си стил на дъската, който му донесе толкова много успехи и световната титла на ФИДЕ през 2005 г. в Сан Луис, Аржентина, критикува сегашната система за гласуване в шаха – често срещана и в други спортни дисциплини – с един глас на държава, независимо от теглото или броя на играчите й.

„Никога не съм разбирал системата, в която една държава да е равна на един глас във ФИДЕ, когато две малки федерации със 100 члена имат повече гласове от Китай или Индия. Това не е демократично, а абсурдно и според мен държавите трябва да имат власт пропорционално на техния брой играчи “, подчертава Топалов.

В анализа си на състоянието на шахматната игра, българинът вижда забележителна разлика между страните и обяснява, че в някои от тях този спорт е придобил голяма популярност през последните години, като Узбекистан и Индия. Въпреки че и двамата настоящи световни шампиони са китайци. Топалов посочва, че има други страни с многобройно население, където шахът „на практика не съществува“, като Бразилия, Пакистан или Япония.

Въпреки успехите си, Топалов смята, че неговият момент на максимален блясък вече е отминал:

„Не че не мога да се състезавам на високо ниво, но просто мисля, че трябва да направим път на младите, защото има много таланти с голямо желание. Всеки играч има своите приоритети и човек трябва да се запита – колко часове на ден той би бил готов да работи, за да спечели 10 точки в класирането и да напредне с няколко места,“ признава той.

Организаторите на турнира в Леон са щастливи, че имат в квартета участници Топалов. Веселин е присъствал няколко пъти в състезанието, постигайки титла през 1996 г. – дебютът му е през 1993 г. Той пази като „незаличими спомени“ дуелите си срещу Анатолий Карпов и Гари Каспаров през 1998 г., когато загуби финала в тайбрек.

От съперниците си тази година Топалов дори не смее да опише другия бивш световен шампион – индиеца Вишванатан Ананд, защото няма нужда от представяне. За Хайме Сантос той знае, че е настоящият победител в турнира и бивш европейски шампион по бърз шах, докато срещу индиеца Арджун Еригайси никога не е играл, но го смята за „супер креативен и изключително талантлив.“

Четете още

Избор на редактора