Топалов: Салимова има шанс да спечели в Торонто

Нургюл Салимова има голям шанс да спечели Турнира на кандидатите в Торонто, сподели пред ekspresso.bg 19-ият световен шампион Веселин Топалов.

Утре в Канада започва състезанието, който ще определи шахматистката, която ще получи правото да предизвика световната шампионка – китайката Дзю Уъндзюн. Тази вечер е тържественото откриване в Голямата зала, която е живо свидетелство за културната еволюция и история на Торонто.

Мястото е било домакин на някои от най-ранните баскетболни мачове, провеждани някога в Канада, дом на братството на кралските тамплиери, централната сцена на кметския дебат от 1929 г. и е служило като временно жилище за бежанци по време на Втората световна война, преди да стане център за полска емиграция. По-късно той е бил център на оживената арт сцена на Торонто, а напоследък служи като първокласно място за музиканти и художници.

Според Веско Салимова може да се надява на всичко, ако избягва тежките цайтноти и излиза добре от дебюта.

Всички смятат Нургюл за все още неопитна и ще рискуват повече срещу нея, именно това дава големи шансове за нашето момиче, анализара Топалов.

Според Веско големите фаворити в мъжкия турнир са Ян Непомняшчи, Хакару Накамура и Фабиано Каруана.

От младите най-много ми допада играта на индиеца Рамешбабу Прагнананда, споделя бившият световен шампион. – Алиреза Фирузджа също не е за подценяване, ако започне добре и играе стабилно, останалите нямат големи шансове да спечелят турнира.

Четете още

Избор на редактора