Топалов и Ананд на легендарния турнир в Леон

Световните шампиони Веселин Топалов и Вишванатан Ананд ще бъдат голямата атракция на 37-то издание на легендарния турнир по шахмат в испанския град Леон.

В исторически план в състезанието са местили още Анатолий Карпов, Гари Каспаров, Магнус Карлсен.

Четирима ще участват в състезанието, което ще се проведе от 28 до 30 юни: 9-кратният победител Виши Ананд, живеещият в Саламанка Веселин Топалов, младото индийско чудо Арджун Еригаиси и Хайме Сантос Латаса от Леон.

Правилникът на турнира включва два полуфинални мача, като съперниците ще бъдат определени по-късно с жребий. Победителите ще определят шампиона за 2024 година.

Всеки мач се състои от 4 партии рапид и при равенство 2 плюс 2 блиц.

Пред ekspresso.bg Топалов припомни срещата си с Каспаров в Леон през 1998 г. : Исторически момент за шаха. Сега, 26 години по-късно, се завръщам, за да се състезавам в този турнир, който е толкова специален за мен.

В Леон ще бъде организирана и конференция „Живата история на турнира по майсторски шах“. Виши Ананад, Хоакин Еспехо, Веселин Топалов и Хайме Сантос ще споделят своя опит от турнири.

Ден преди началото на турнира Топалов ще даде сеанс на едновременна игра в Залата по философия и литература на Университета в Леон.

Четете още

Избор на редактора