Топ учен по изкуствен интелект подписа за 5 г. у нас. Срещу 4 млн. лева

Световноизвестен учен в сферата на изкуствения интелект ще работи за Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София (INSAIT), който е част от Софийския университет.

Става въпрос за проф. Люк Ван Гуул. „Трансферът“ е факт, благодарение на финансовата подкрепа на водещата българска IT компания SiteGround. Тя ще осигури възнаграждението на белгийският специалист в размер на 4 милиона лева за период от 5 години. Сумата е част от обявената през април обща инвестиция на SiteGround на стойност 12 милиона лева, предоставена за развитието на INSAIT. С подкрепата за INSAIT SiteGround създава прецедент, тъй като за първи път в Източна Европа бизнесът инвестира милиони в привличането на световни учени.

Ван Гуул е един от най-цитираните учени в сферата на машинното самообучение и компютърно зрение, дългогодишен професор във водещия европейски технологичен университет – в швейцарския ETH Zurich, и ръководител на Лабораторията за компютърно зрение в Цюрих, както и ръководител на изследователска група в областта на компютърното зрение в KU Leuven, Белгия.

Той е съосновател на 12 стартиращи компании (assaia, Endosat, eSaturnus, Eyetronics, Fashwell, GeoAutomation, kooaba, Parquery, Procedural, segments.ai, Sensifai, upicto). Благодарение на тези успешни стартъпи, технологични гиганти като Nvidia, Apple и Facebook откриват свои подразделения в Цюрих. Проф. Ван Гуул има над 160 000 цитата, което го прави един от най-цитираните учени в света в сферата на изкуственият интелект. Дейността на учени като Люк Ван Гуул са основополагащи за създаването на нов тип икономика, базирана на висока добавена стойност.

„Изключително съм развълнуван да се присъединя към INSAIT и да допринеса за утвърждаването му като изследователски център от световно ниво в сферата на компютърното зрение и машинното самообучение. Време е да сложим край на продължилото дълги години изтичане на мозъци в тази част на света и да започнем да привличаме таланти в региона“, коментира професор Люк Ван Гуул.

Проф. Ван Гуул

„Привличането на учен от този ранг се случва за първи път в Източна Европа и бележи нова страница в развитието на българската технологична и научна екосистема в сферата на информатиката. С проф. Ван Гуул и INSAIT, България се превръща в световно разпознаваема дестинация за изследвания на най-високо ниво в изкуствения интелект. Това ще доведе до вълнообразен ефект – от привличането на топ студенти, (както българи така и чужденци), до създаване на стартъпи, базирани на най-новите научни открития, до изграждането на по-благоприятна среда за високотехнологични инвестиции и редица други“, коментира архитектът на INSAIT проф. Мартин Вечев.

„Основният двигател на развитите съвременни общества е образованието. SiteGround от години устойчиво инвестира в тази област. Вярваме, че това има пряко влияние върху изграждането на талант в екосистемата, задържането му в България и извеждането на специалистите и иновациите, които създава, на световно ниво. Инвестицията в INSAIT надгражда усилията ни в тази посока и дава солидна основа за глобален отзвук и развитие на специалисти, проекти и иновации, създадени в страната“, заяви Тенко Николов, управляващ съдружник в SiteGround.

Четете още

Избор на редактора