Тотална революция в ТЕЛК. Издава се за седмица, по електронен път, без присъствие

Предстои тотална реформа на ТЕЛК системата. Това обяви здравният министър Асен Меджидиев на съвместната пресконференция с министъра на електронното управление Георги Тодоров, на която бяха представени новите електронни услуги в системата на здравеопазването. Целта е да се избегнат корупционните практики и да се съкрати до минимум времето за издаване на решения.

Министърът обяви, че до края на май ще бъде улеснено издаването на експертиза за ТЕЛК. Освидетелстването ще става изцяло електронно, по документи и без явяването на пациента. Меджидиев поясни, че цялата информация за пациента, която съществува в Националната здравноинформационна система (НЗИС) ще се разпределя на случаен принцип, както е в съдебната система.

Той уточни, че това ще се случва между седем и десет дни, през които експертизата ще трябва да бъде издадена и върната обратно към „Информационно обслужване“ и Националната здравноосигурителна каса за определяне на средствата на пациента.

С последната актуализация на модулите на Националната здравна информационна система вече е възможно медицинското направление на ТЕЛК да се изпраща по електронен път през софтуера на лекуващия лекар към регионалната картотека на медицинската експертиза или към лекарска консултативна комисия, заяви заместник-министърът на здравеопазването Катя Ивкова.

В подготвеното от личния лекар направление се отразява и необходимостта от отпускане на помощни средства, приспособления, изделия и др. Това ще спести на пациентите необходимостта физически да посетят регионалната картотека за подаване на документи за освидетелстване, каза тя. Ивкова посочи, че до този момент са издадени общо 266 089 електронни направления от общопрактикуващи лекари за ТЕЛК.

Не отпада задължението на пациента първоначално да отиде при лекуващия си лекар за съответния преглед и изготвяне на необходимите документи, каза министърът на електронното управление Георги Тодоров.

Още по темата

Избор на редактора