Трайчо Трайков иска МОЧА от областния, за да го махне

Паметникът на съветската армия в София да стане общинска собственост, поиска кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков от областния управител на София-град. С писмо от 3 март той предлага монументът, който сега е държавен, да се деактува и предостави на Столичната община, стана ясно от негово участие в Нова тв.

Екип на район „Средец“, на чиято територия е паметникът, е проверил документацията за него в Държавния архив и е установил, че той е изграден през 1954 г. с доброволни дарения на работнически колективи и граждани.

По Закона за общинската собственост нещо, което е създадено по този начин, трябва да бъде общинско, поясни Трайков. „Това ми дава право, както и на всеки от Столична община, да поискам от областния управител да приложи закона. В случая аз върша работата на Столичната община“, подчерта той.

Държавата е загубила интерес към това съоръжение, а трябва да се разпореди с него, както с монумента „1300 години България“, защото е конструктивно опасен – постоянно падат плочи, но не го прави, защото руското посолство постоянно вдига шум за него, смята Трайков.

„Това съоръжение не е включено в никакви договори (за опазване) между България и Руската федерация, то не е войнишки паметник“, добави той.

Преди две години областната управа е извършила конструктивно обследване на съоръжението, което е потвърдило, че то е опасно и се нуждае от укрепване.

Като стане собственост на Столичната община, тя ще има отговорността да реши бъдещето на монумента. Има идея за провеждане на архитектурен конкурс за градоустройствено решение на цялото пространство на Княжеската градина.

„Трябва решение, с което това пространство да продължи да живее и да радва хората“, очаква Трайков. Противопоставянето ще продължи, „защото така сме научени – че България е обявила война на Съветския съюз, а то не е така.

През цялата Втора световна война в София е действало съветско посолство. България е обявила символично война на Англия и САЩ, от което последват несимволични бомбардировки“, напомни историческите факти той.

От 1993 г. има решение на Столичния общински съвет кметът на София да демонтира съоръжението, но никой от столичните кметове досега не го е направил. Междувременно излезе съдебно решение, че паметникът е държавна собственост и тази неустановеност е удобна за всички, които не искат да се занимават с този проблем, коментира Трайков.

„Искам тази мъгла да се разсее и да са ясни отговорностите и всеки „да си сложи устата при ръцете и действията“, призова районният кмет на „Средец“.

На въпрос какво според него трябва да е бъдещето на паметника, Трайков отговори, че „скулптурните фигури трябва да бъдат съхранени, но този паметник не заслужава да стои в най-забележителното място на града“.

Последната дума ще бъде на софиянци, които наесен ще избират кмет и общински съвет, на които ще дадат пълен мандат да решат и бъдещето на монумента, който продължава да противопоставя хората.

Четете още

Избор на редактора