Транспортен самолет с експлозиви се разби край Кавала

Транспортен самолет Ан-12 се разби в Северна Гърция, съобщи АТА, цитирана от БГНЕС. На видеоклипове, заснети с телефони, се вижда как самолетът гори още във въздуха, преди да се взриви на земята близо до Кавала. Екипажът от 8 човека е загинал.

Еър Карго Ан-12 е пътувал от Сърбия за Бангладеш, а на борда му е имало взривни материали. Дълго след падането са продължили експлозии като от боеприпаси, предаде airlive.net

Товарният самолет е поискал разрешение за аварийно кацане на близкото летище в Кавала, но не е успял да стигне до него.

Според гръцката телевизия ЕРТ компанията оператор на турбовитловата машина съветско производство е украинският товарен превозвач „Меридиан“. Гръцки медии твърдят, че в самолета е имало 12 тона опасни материали, най-вече експлозиви.

Министърът на отбраната на Сърбия Небойша Стефанович призна днес, че самолетът е собственост на фирмата „Меридиан Лтд.“ от Украйна. Самолетът, който е излетял от Ниш, е превозвал 11,5 тона продукция на сръбската отбранителна индустрия (най-вече мини) за Бангладеш, чието министерство на отбраната е купило тази продукция.

Издирвателните мероприятия продължават, пожарът е потушен. От мястото на катастрофата се носи силна миризма и гръцките власти призоваха жителите на селата наблизо да затворят плътно прозорците си и да не излизат от домовете си, а ако им се налага спешно – да слагат плътни маски. Стана ясно, че в самолета не е имало опасни химикали.

По данни на сайта flightradar24.com самолетът е имал няколко полета до България.  Машината е имала няколко полета от и за летище Бургас. Последният такъв е бил от българския черноморски град до полския град Ржешов на 13 юли тази година, само 3 дни преди да се разбие в южната ни съседка.

Сред последните посетени държави от самолета са Франция, Сърбия и Турция, сочат данните от историята на полетите му.

Фаталният самолет е бил и българска собственост. Той е бил закупен от СССР през октомври 1990 г. Собственик става българската авиокомпания „Балкан“, съществувала от 1968 г. до 2002 г. Самолетът е продаден след малко повече от 2 години на Ural Airlines. Машината няколко пъти сменя собственика си през годините. Украинската компания „Меридиан“ се е сдобила с него през февруари т.г., сочат данните на сайта jetphotos.com.

Самолетът е произведен през януари 1971 г. и е била на 51 г. и 6 м. до фаталния си полет.

Четете още

Избор на редактора