Тревога. И грип, и COVID-19 са в подем

„В сезона на респираторните заболявания сме и децата са в рискова група. Вече можем да говорим за грипна вълна. Увеличават се всички остри респираторни заболявания и това ще продължи още месец-два. В подем са и грип, и COVID-19”, каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в „Тази сутрин” по bTV.

Пикът на грипната епидемия обичайно е в края на януари и началото на февруари, като високата заболеваемост продължава още два месеца, допълни проф. Христова.

Повече случаи на COVID-19 се наблюдават в София, Перник, Габрово, Бургас и Варна, а на грип – в София-област, Русе, Силистра, Бургас и Варна.

„Грипът засяга основно горните и долните дихателни пътища. В началото – висока температура, втрисане, тежко главоболие, суха кашлица и сухота в носа и след това секреция. COVID-19 дава не толкова остро начало, температура до 38 градуса, сериозно главоболие, болки зад очите и засяга целия организъм. Често има диария, безсъние, тревожност, депресия, коагулопатия. Повишена е съсирваемостта на кръвта и това може да доведе до инфаркт, инсулт и прочие. При всеки четвърти пациент има „рибаунд ефект“. Десетина дни след подобряване се получава отново засилване на симптомите”, обясни Ива Христова.

По думите ѝ децата по-рядко са засегнати от COVID-19 за сметка на грипа, но те често са преносители.

Четете още

Избор на редактора