Трета чернодробна трансплантация от началото на 2023 г.

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация – трета от началото на 2023 година. Реципиентът и донорът са мъже – съответно на 55 и на 48 години, съобщиха от пресцентъра на болницата.

Трансплантацията продължи около 6 часа. Към момента пациентът се намира в добро състояние, екстубиран, контактен и адекватен, коментира доц. Васил Михайлов, ръководител на екипа, извършил интервенцията.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които, въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

„Благодарим и на колегите от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ за перфектната организация при осъществяване на експлантационния процес“, допълни доц. Михайлов, цитиран от пресцентъра на ВМА.

Първата чернодробна трансплантация във ВМА за тази година бе извършена на 26 март. Реципиентът и донорът са също са мъже.

През миналата година във ВМА са извършени шест чернодробни трансплантации. Първата трансплантация на черен дроб във ВМА е на 21.04.2007 г., а до момента проф. Никола Владов и неговият екип от Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология са извършили общо 89 такива интервенции.

Четете още

Избор на редактора