Тридневен траур в Мароко, над 2000 са жертвите на труса

Мароко обяви тридневен национален траур след разрушителното земетресение, в резултат на което загинаха най-малко 2000 души, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на мароканския кралски дворец.

Броят на жертвите на мощното земетресение в Мароко е достигнал 2012 души, предаде Ройтерс. Агенцията допълни, че ранените към момента са 2059.

„Решено бе да се обяви тридневен национален траур, като знамената ще бъдат свалени наполовина на всички обществени места“, се казва в изявлението, цитирано от мароканската агенция МАП. То бе разпространено след среща на крал Мохамед Шести със силите за сигурност и други официални представители във връзка с бедствието.

„Суверенът също така изрази искрената благодарност на Кралство Мароко към всички братски и приятелски страни, които изказаха солидарност с мароканския народ в тази ситуация, както и към много от онези, които заявиха готовност да предоставят помощ при тези извънредни обстоятелства“, се казва още в изявлението.

Мароканските въоръжени сили ще изпратят спасителни екипи, които да осигурят на засегнатите от земетресението райони чиста питейна вода, хранителни запаси, палатки и одеяла, съобщава ДПА.

Много оцелели тук са прекарали втора нощ на открито, съобщи BBC.

Хиляди семейства се събуждат в импровизирани лагери, наредени на тревата пред стените на известната Медина, обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Чаршафи са преметнати върху палмите; но повечето вещи остават в домовете, в които се страхуват да се върнат в случай на вторични трусове.

Вътре в стария град са разпръснати купчини тухли и развалини. „Яростни“ трусове бяха усетени в Мароко, карайки ужасените жители и туристи да се катерят на безопасно място.

Но спешните екипи за търсене и спасяване съсредоточават усилията си върху отдалечените планински села, близо до епицентъра, където се смята, че стотици хора все още са в капан под останките на домовете си.

Цели селища са изравнени със земята, а Червеният кръст предупреди, че ще отнеме години за възстановяване на щетите.

Епицентърът на мощното земетресение с магнитуд 6,8 според Геофизическия институт на САЩ е бил югозападно от град Маракеш, на 320 км южно от столицата Рабат.

Националният център за научни и технически изследвания, базиран в Рабат, от своя страна посочи, че земетресението е било с магнитуд 7 и че епицентърът му е бил в провинция Ал-Хауз.

Според мароканските медии това е най-мощното земетресение, което кралството е регистрирало досега.

Според видеа, разпространени в социалните мрежи и свидетелства на очевидци, земетресението е причинило значителни материални щети в няколко града.

Четете още

Избор на редактора