Трима депутати напускат парламента, вече са кметове

Парламентът да прекрати пълномощията на трима народни представители, които са избрани за кметове на проведените местни избори, предвижда проектопрограмата на Народното събрание (НС) за тази седмица, публикувана на сайта на институцията. Това са Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС, Петър Куленски от „Продължаваме промяната-Демократична България“ и Калин Калапанков от „БСП за България“, които са подали оставки.

Евгения Алексиева беше избрана за кмет на район „Панчарево“ в София. Петър Куленски е новият кмет на Пазаржик, а Калин Калапанков – на Брезово.

Общо 33-ма народни представители се явиха на местните избори, като най-много са от “Възраждане” – 17, и от “Продължаваме промяната” – “Демократична България” – 8.

Днес е първата сряда от месеца и съгласно правилника на Народното събрание парламентарните групи предлагат на ротационен принцип точки в дневния ред, които се разглеждат по същество.

От „БСП за България“ предлагат депутатите да обсъдят днес на първо четене изменения в Кодекса за социално осигуряване, от „Има такъв народ“ – промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, а от „Възраждане“ искат парламентът да разгледа промени в Изборния кодекс, внесени от партията.

В петък се предвижда депутатите да обсъдят ветото на президента Румен Радев върху промени в Закона за енергетиката. Като втора точка парламентът ще разгледа проект на решение за отмяна на предишно решение на 44-ото Народно събрание от 2018 г. и за приемане на проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“. Предвиден е и редовен парламентарен контрол, съобщава БТА.

 

Четете още

Избор на редактора