Трима са номинираните за конституционни съдии

Депутатите ще трябва да избират измежду три кандатури за съдии в Конституционния съд, стана ясно в последния ден за излъчването на кандидати.

Оше снощи парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ потвърди официално, че издига съдия Борислав Белазелков за член на Конституционния съд.

По думите на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков, това е пример за промяната, при която „кандидатурите за ключови постове да се откъсват от политическия контрол“.

Борислав Белазелков е уважаван специалист по търговско право, с богат опит и в гражданско-процесуално право, преподавател, бивш член на Върховния касационен съд, откъдето е пенсиониран с почести през май 2021 г.

Днес станаха ясни още две кандидатури.

Десислава Атанасова е номинацията на ГЕРБ-СДС за конституционен съдия, съобщи пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той заяви, че Атанасова има голям политически, юридически и законотворчески опит, който я прави най-подходящият кадър за поста в КС от редиците на ГЕРБ.

Председател на парламентарната група ще стане Борисов.

„Мога да кажа, че магистратският опит ми липсва, но съм убедена, че имам парламентарен такъв“, коментира Десислава Атанасова и се обърна към журналистите с надежда и занапред медиите да работят с политическите партии, както досега. С вас се познаваме, били сме в различни ситуации – и като власт, и като опозиция, каза още Атанасова.

Трети кандидат за конституционен съдия бе обявен днес, часове преди да изтече крайния срок за издигане на номинации. Това е адвокатката Цвета Рангелова – депутат от „Възраждане“. Тя е била кандидат за кмет на Благоевград.

Рангелова е част от 48-то и 49-то Народно събрание, като в 48-то е заместник-председател на Комисия по вътрешна сигурност и ред и член на Комисия по правни въпроси, а към настоящия момент е отново част от Комисия по правни въпроси и член на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Ненавреме избраните съдии в Конституционния съд няма да имат пълен мандат. Това се разбира от решение на КС от днес.

Конституционният съд бе сезиран от президента Румен Радев. Държавният глава искаше задължително тълкуване на текстовете от основния закон, с които се определя дължината на мандата на съдия в КС, като и дали ако той е встъпил по-късно, мандатът му може да започне да тече от деня на встъпването.

Според тълкуването на КС от днес, Конституционен съдия, избран или назначен след предвидения срок, упражнява правомощията си само за оставащия срок от мандата, считано от конституционно дължимия момент за обновяването на състава на Съда.

Тълкуването е по повод текст в основния закон, според който „Мандатът на съдиите от Конституционния съд е 9 години. Те не могат да се избират повторно на тази длъжност. Съставът на Конституционния съд се обновява през три години от всяка квота по ред, определен със закон.“

Решението на КС е прието единодушно.

Четете още

Избор на редактора