Трима пребиха секретаря на клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид

Секретарят на културния клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид Християн Пендиков е бил пребит снощи, съобщи на профила си във „Фейсбук“ евродепутатът Андрей Ковачев.

„Насилието, омразата и дискриминацията трябва да спре! Очаквам моментална реакция от властите и в двете страни! Това положение е нетърпимо. Политическата класа, медиите и академичните среди са създали атмосфера на омраза и преследване на българите. Европейските институции, разбира се, ще бъдат информирани! Момчето е в болница! Полицията е информирана!“, написа Ковачев.

Представители на посолството на България в Скопие начело с посланик Ангел Ангелов са в Охрид и осъществяват непрекъснат контакт със секретаря на клуб „Цар Борис Трети“ Християн Пендиков и всички институции в Северна Македония.

От Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония официално изпратиха информация за случилото се снощи, съобщавайки инициалите на трима мъже, които са нападнали физически Християн Пендиков.

С думите „Тук няма място за такива предатели като теб“ първоначално Пендиков е бил нападнат вербално в заведение в Охрид, след което, на излизане, е бил пребит, е разказал самият той пред Илиян Кръстев, временно управляващ генералното консулство на страната ни в Битоля.

В момента той е в Специализираната болница за ортопедия и травматология „Св. Еразмо“ в Охрид. Направените изследвания показват счупване на челюстта и вероятност за счупени прешлени.

Полицията в Охрид е разпитала свидетели, както и самия Християн Пендиков.

„От вчера се занимавам с този въпрос и съм в комуникация с всички институции. Тази сутрин имах възможността да проведа телефонен разговор с министъра на външните работи на Република България. Искам да използвам тази възможност, за да осъдя остро това нападение и да поискам от институциите да предприемат всички мерки за търсене на отговорност от лицата, извършили физическо нападение, поради етническата, културна идентичност на всеки гражданин на Република Северна Македония. Доколкото съм информиран, нападателите вече са идентифицирани и се полагат усилия да бъдат изправени пред съда“ е заявил министърът на външните работи на Република Северна Макидония Буяр Османи, цитиран от изданието 360 градуса.

Османи е съобщил, че днес ще посети пребития секретар на Клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, добавяйки, че няма да бъде позволено някой да бъде атакуван заради възгледи и мнения, съобщава изданието.

Клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид бе открит през октомври миналата година и до този момент срещу него има няколко посегателства, като най-напред нападнаха помещението със земеделско сечиво, през ноември счупиха с камъни светещата табела с името на клуба, а няколко дни по-късно по помещението беше стреляно с огнестрелно оръжие.

Културният клуб „Иван Михайлов“ в Битоля също бeше обект на посегателство. За опита за палеж на сградата условно бе осъден певецът Ламбе Алабаковски.

РЕКЛАМАspot_img