17.9 C
София
събота, 1 октомври, 2022

Трима руски МВР-генерали арестувани “за злоупотреба”

Трима руски генерали са арестувани в Москва и Санкт Петербург, съобщи БиБиСи. Няколко ръководители на главното управление на МВР за Санкт Петербург и Ленинградска област са задържани в рамките на наказателно дело за злоупотреба със служебно положение, потвърди руското МВР.

Генерал-лейтенант Сергей Умнов, съветник на руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев, е задържан по обвинение в злоупотреба със служебното положение. Още двама генерали от Санкт Петербург са заподозрени по това наказателно дело. Колоколцев не коментира ситуацията, отбелязва британската медия.

Умнов е задържан в Москва и отведен в ареста на ул. “Петровка” 38. Това съобщиха за ТАСС от Обществената комисия за наблюдение (ОКН), чиито наблюдатели са го посетили в центъра за задържане. “Генералът каза на наблюдателите, че е обвинен в злоупотреба с власт. Той не се признава за виновен”, се казва в информацията.

57-годишният генерал е работил в Санкт Петербург, където от март 2012 г. до февруари 2019 г. е бил началник на главното управление на МВР за града и региона. От този пост се премества на поста помощник на руския вътрешен министър Владимир Колоколцев. От 2013 г. е генерал-лейтенант на полицията, а от 1986 г. работи в службите.

Умнов “изрази пълно несъгласие с това, в което е обвинен, като нарече всичко това глупост и абсурд”, заяви пред Интерфакс Ева Меркачова, член на московската ОКН. Независими наблюдатели подозират, че арестите са част от чистката, която започна Путин с цел да се освободи с недостатъчно верни офицери и учени.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини