4.3 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

Трима учени с Нобеловата награда за химия

Кралската шведска академия на науките реши да присъди  Нобеловата награда за химия за 2022 г. на Каролин  Бертоци , Мортен Мелда и Карл Бари Шарплес  „за развитието на клик-химията и биоортогоналната химия“.

Нобеловата награда за химия за 2022 г. е за улесняването на трудните процеси. Бари Шарплес и Мортен Мелдал са поставили основата на функционална форма на химия – клик-химията или химията с едно щракване – в която молекулярните градивни елементи се свързват бързо и ефективно.

Каролин Бертоци пренесе клик-химията  в ново измерение и започна да я използва за картографиране на клетките. Нейните биоортогонални реакции сега допринасят за по-целенасочено лечение на рак, наред с много други приложения.

 

Каролин Рут Бертоци е плодовит американски химик, известен с обширната си дейност в областта на химията и биологията. Тя въвежда термина “биоортогонална химия” за химични реакции, съвместими с живите системи.

Мортен Мелдал е датски химик, професор по химия в Копенхагенския университет в Копенхаген, Дания. Най-известен е с разработването на реакцията CuAAC-click, едновременно с Валерий В. Фокин и К. Бари Шарплес, но независимо от тях.

Карл Бари Шарплес е американски химик и Нобелов лауреат от 2001 г., известен с работата си върху стереоселективните реакции и клик химията

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини