Трима US военни убити в Йордания

Трима американски военни са били убити и мнозина са били ранени при атака с дронове срещу американски сили, разположени в Североизточна Йордания, в близост до границата със Сирия, заяви днес американският президент Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

Според американския лидер зад нападението стоят групировки, подкрепяни от Иран.

„Днес Америка тъгува. Снощи трима американски военни бяха убити и мнозина бяха ранени при атака с дронове срещу нашите сили, базирани в Североизточна Йордания“, се казва в изявление на американския президент.

„Въпреки че все още събираме сведения за тази атака, знаем, че е била извършена от радикални групировки в Сирия и Ирак, които разполагат с подкрепата на Иран“, изтъква Байдън.

Това е първият случай, при който американски военни загиват в региона, откакто започна войната в ивицата Газа. Байдън поясни, че атаката е била извършена снощи.

„Ще останем верни на тяхната решимост да се борят с тероризма“, каза американският президент за убитите войници. „Без съмнение ще потърсим сметка на всички отговорни в момент и по начин, който ние изберем“, подчертава американският лидер.

Централното командване на въоръжените сили на САЩ, което отговаря за региона на Близкия изток, заяви, че при атаката са ранени 25 американски войници, предаде Франс прес.

Атаката, при която са убити трима американски военни, не е извършена на територията на Йордания, а в Сирия, заяви днес говорител на йорданското правителство, цитиран от Ройтерс.

Говорителят Муханнад ал Мубайдин каза пред йорданската държавна телевизия „Ал Мамлака“, че атаката е била извършена срещу американската база „Ат Танф“ в Сирия.

Четете още

Избор на редактора