Три дни аху-иху на българския фестивал в Чикаго

За 14-и път любители на българския фолклор от Северна Америка се събират в Чикаго за фолклорния фестивал „Верея“. За трите дни на празника се очакват над 40 български танцови трупи от цяла Америка, а банатски българи от Винга са специалните гости.

„Банатските българи от Румъния са гвоздея на програмата – казва организаторът на фестивала Константин Маринов пред БНР – Те са потомствени българи. Техните баби и дядовци са избягали по време на Чипровското въстание. Това е история с близо 300 години, и е много интересна. Направили са кратко филмче да представят пред българите какви са банатците. Даже като се видяхме тук стана дума, че те говорят на най-стария български език“.

По време на фестивала е предвиден семинар с хореографа доц. Георги Гаров от Югозападния университет в Благоевград. Ще има и изложба – за първи път ще се покажат картини и дърворезба, с които специално за фестивала гостува галерия от България.

„Опитваме се да показваме колкото се може повече млади състави, даже и детски. Тази година отново ще участват ансамбъл “Етник театър” от Минеаполис – съставен изцяло от американци, но играят наши танци, млади хора. Отделно имаме нови състави, като “Зорница “ от Монреал, там пък са само студенти, българчета. Имаме друг състав от Калифорния – училище “Хан Аспарух”, деца, които идват за първи път… Просто искаме по някакъв начин да стимулираме младите, за да могат да продължат,“ споделят организаторите.

Четете още

Избор на редактора