22.7 C
София
петък, 30 септември, 2022

3 проекта за ветото над Скопие гледа парламентът днес

Три проекта за вдигане на българското вето над Северна Македония за членство в ЕС се очаква да разгледа българският парламент днес.

На заседание на Комисията по външна политика в четвъртък народните представители одобриха с половин уста проекта за решение, внесено от Христо Иванов от “Демократична България”. И отхвърли на ниво комисия другите два проекта на решение – на ДПС и на ГЕРБ-СДС.

Проектът на ДБ предвижда включване на референция към двустранните протоколи от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество в Преговорната рамка, съгласно които България ще участва пряко в Съвета, за да може да контролира процеса, обясни Иванов.

От “Продължаваме Промяната” заявиха, че застават зад предложението на “Демократична България”.

БСП се въздържа, което се предполага ще направи и днес. Кристиян Вигенин от левицата посочи, че са против проектите на ДПС и ГЕРБ, а по този на ДБ имат резерви. Според БСП предложеното е добра основа за разговори, няма да дадат съгласие, защото подобна позиция била “прибързана” в сегашната ситуация.

Остатъците от “Има такъв народ” и “Възраждане” очаквано се обявиха против трите предложени проекта за решение. Според Ангел Георгиев от “Възраждане” те допускат компромиси с езика, историята и културата.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини