4.2 C
София
сряда, 7 декември, 2022

Три щата в Южна Австралия са под вода

Предупрежденията за извънредна ситуация остават в сила и днес за югоизточната част на Австралия, тъй като наводненията, предизвикани от продължилите няколко дни проливни дъждове, засегнаха три щата и се наложи стотици хора да бъдат спасявани, предаде Ройтерс.

Предупрежденията за наводнения бяха в сила за големи части от щата Виктория, южната част на Нов Южен Уелс и северните райони на островния щат Тасмания, тъй като по-рано тази седмица в югоизточната част на страната паднаха валежи, повече от количествата за месец.

Големи части от източните щати на Австралия бяха засегнати от тежки наводнения от началото на 2022 г., като в момента страната преживява трето поредно метеорологично явление от типа “Ла Ниня”, което носи проливни дъждове.

Въпреки че в някои райони наводненията се оттеглиха днес, в други, като например град Шепартън, североизточно от Мелбърн, прогнозата за времето показва, че най-лошото все още предстои.

Националната метеорологична служба, Бюрото по метеорология, съобщи, че през нощта срещу събота в Шепартън са възможни големи наводнения.

Пред телевизия Ей Би Си синоптикът Джонатан Хау заяви, че макар и тежките валежи да са отминали, наводненията все още са широко разпространени и се очаква нивата на реките в района да останат високи за поне няколко седмици.

Премиерът Антъни Албанезе заяви вчера, че правителството е готово да окаже помощ на засегнатите от наводненията и че персоналът на австралийските отбранителни сили е бил разгърнат за оказване на помощ.

В западната част на град Мелбърн се извършваше почистване от наводненията, след като вчера река Марибирнонг излезе от бреговете си.

Кадри в социалните мрежи показват как жителите на Мелбърн отстраняват вода от домовете си.

Премиерът на щата Виктория Даниел Андрюс заяви пред репортери, че 344 пътища са затворени в щата и че 3000 са били подадените молби за спешни плащания за покриване на щети. Той заяви, че около 500 имота са изолирани и е възможно да има още наводнения, тъй като водите в някои райони продължават да се покачват.

Службите за спешна помощ на щата Виктория съобщиха, че повече от 350 души са били спасени от наводненията.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини