Тръгва проектът за Вертикален газов коридор

Започна реализацията на Вертикалния газов коридор, който трябва да осигури диверсификация и енергийна сигурност на доставките на природен газ.  Държавният газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ подписа двете най-важни обществени поръчки с изпълнителите  – консорциуми между български и американски компании.

Проектът е съвместен между България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, като се очаква да приключи в края на следващата година.

С нови тръби и отклонения ще се увеличи капацитетът за преноса на природен газ от Гърция към България и от България към Румъния и от там до Украйна. Проектът е ключов след предстоящото спиране на транзита на руски природен газ през Украйна.

Министърът на енергетиката Владимир Малинов допълни:

„Тези два договора всъщност са около 485 млн. лв. – действително ще бъде увеличен капацитетът, което да даде възможност значително количества втечнен природен газ от надеждни партньори като САЩ и други производители, както и от Южния газов коридор, да ни дадат допълнителна сигурност и спокойствие на обществата, не само на държавите, които са членки на тази инициатива, но и на централноевропейските пазари“.

Служебният премиер Димитър Главчев коментира, че изпълнението на проекта е повратен момент за страната ни и от значение за Украйна:

„Най-голяма е значимостта за Украйна към момента, но аз съм убеден, че с усилията и помощта, която оказваме на Украйна във всяка една област, скоро, когато бъде изгонен руският агресор от Украйна, Украйна ще има същото място като всички останали участници в проекта“.

Четете още

Избор на редактора