Тръгна първото дело срещу Васил Божков

Софийският градски съд даде ход на първото дело срещу Васил Божков. Той е подсъдим по разследване за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления.

Бизнесменът е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта (ДКХ), които са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева, като са събирани много по-ниски такси.

По делото бе разпитван и бившият финансов министър Владислав Горанов.

На съд са предадени десет лица. Васил Божков, като организатор и ръководител на групата, а останалите девет – като участници в нея, част от тях в качеството на длъжностни лица от комисията по хазарта. Сред тях има и двама бивши председатели, както и съпругата на бизнесмена, посочи прокурорът по делото Ангел Кънев.

Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г., каза той. Разпитани са над 250 свидетели, а обвинителният акт е около 3000 страници.

В съдебната зала стана ясно, че е починал Стефан Найденов-един от пострадалите.

Държавата предяви иск в размер на близо 630 милиона лева.

Адвокат Георги Гатев-защитник на Божков зави, че при изчислението на сумата е допусната грешка, защото част от нея е сметната два пъти. Подобно мнение изразиха и други адвокати.

Съдът реши, че искът на държавата няма да бъде приет, защото разглеждането му ще затрудни делото.

Прокуратурата поиска да бъдат назначени резервен съдебен заседател и съдия.

Защитата на Божков поиска делото да бъде гледано по съкратена процедура.

Според друг защитник по делото-Илиан Василев, има допуснати нарушения в обвинителния акт, които нарушават правото на защита. Затова той поиска обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата. Проблеми в обвинителния акт видя и още един защитник-Константин Симеонов.

Съдът не се съгласи с искането обвинителният акт да бъде върнат. Няма да бъдат разпитвани всички близо 300 свидетели.

Без уважение беше оставено искането на Божков да пътува в чужбина, тъй като има опасност да се укрие./БТА

Четете още

Избор на редактора