Тръмп вече с 37 обвинения. Никак не е притеснен

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е изправен пред 37 криминални обвинения, включително обвинения в неразрешено запазване на класифицирани документи и заговор за възпрепятстване на правосъдието, след като напусна Белия дом през 2021 г., според документи на федералния съд, публикувани в петък, съобщава Ройтерс.

Обвиненията произтичат от отношението на Тръмп към чувствителни правителствени материали, които той е взел със себе си, когато е напуснал Белия дом през януари 2021 г.

31 обвинения са свързани с умишлено запазване на информация за националната отбрана, докато останалите 6 обвиняват бившия президент в заговор за възпрепятстване на правосъдието, укриване на документ или запис, корумпирано укриване на документ или запис, укриване на документ във федерално разследване, схема за укриване и неверни твърдения.

Четири от обвиненията заплашват максимална присъда от 20 години затвор, а всяко от 37-те обвинения носи глоба до 250 000 долара.

Доналд Тръмп трябва да се яви за първи път по делото в съда в Маями във вторник, ден преди неговия 77-и рожден ден.

Доналд Тръмп заяви в отговор на последните обвинения срещу него, че не е имало престъпление, като същевременно критикува специалния прокурор Джак Смит.

„Нямаше престъпление, освен това, което Министерството на правосъдието и ФБР правеха срещу мен от години. Никой не каза, че не ми е позволено да гледам личните архиви, които донесох със себе си от Белия дом. Няма нищо лошо в това…“, каза Тръмп в социалната си медия Truth Social.

Четете още

Избор на редактора