Тръмп е дисквалифициран от изборите през 2024 в Колорадо

Върховният съд на Колорадо обяви, че бившият президент Доналд Тръмп няма право да се кандидатира за Белия дом съгласно клаузата на Конституцията на САЩ за възстание и го отстрани от бюлетината за първичните президентски избори в щата, като по този начин подготви вероятен сблъсък в най-висшата съдебна инстанция на страната, която да реши дали лидерът за номинацията на Републиканската партия (РП) може да остане в надпреварата, предаде Асошиейтед прес.

Решението на съда отбелязва първия случай в историята, когато раздел 3 от 14-ата поправка е използван за дисквалифициране на кандидат за президент.

„Мнозинството от съда счита, че Тръмп е дисквалифициран да заема президентския пост съгласно раздел 3 от 14-ата поправка“, пише в решението на съда, цитирано от БТА.

Най-висшата съдебна инстанция на Колорадо отмени решение на съдия от окръжен съд, който установи, че Тръмп е подбуждал към въстание заради ролята си в нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., но заяви, че той не може да бъде изключен от избирателните списъци, тъй като не е ясно дали разпоредбата е предназначена да обхване президентския пост.

Съдът отложи решението си до 4 януари или до произнасянето на Върховния съд на САЩ по делото.

Адвокатите на Тръмп бяха обещали да обжалват всяка дисквалификация незабавно пред Върховния съд на САЩ, който има последната дума по конституционните въпроси.

Четете още

Избор на редактора