Турската опозиция мобилизира 500 000 наблюдатели за изборите

Основният опозиционен блок в Турция планира да изпрати около 500 000 души, които да наблюдават едни от най-важните избори в страната на 14 май поради опасения от измами, заяви Народнорепубликанската партия (НРП), която е водещата сила в алианса, цитирана от ДПА.

„Мобилизираме до половин милион души в 50 000 избирателни секции, включително 192 000 избирателни урни в цяла Турция“, заяви пред репортери в Истанбул Огуз Каан Салъджъ от НРП, като добави, че сред тях има адвокати и доброволци.

Съществуват „сериозни опасения“ относно сигурността на изборите, включително потенциални технически проблеми по време на гласуването или преброяването на гласовете в деня на изборите, каза Салъджъ, който наблюдава усилията за обезпечаване на сигурността на изборите от страна на шестпартийния Национален алианс.

На предишни избори, включително на местния вот през 2019 г., държавната Анадолска информационна агенция беше подложена на критики заради предполагаеми манипулации на данни, отбелязва ДПА.

Алиансът ще сподели собствените си данни от избирателните урни отделно, добави Салъджъ от НРП.

Въпреки опасенията за манипулации, опозицията е уверена, че ще спечели срещу Републиканския алианс на президента Реджеп Тайип Ердоган, давайки на света „пример за сваляне на автократ и популистки лидер с демократичен вот“, добави той.

Чуждестранните наблюдатели изразиха сериозна загриженост дали вотът ще бъде честен на фона на липсата на свободни медии и ограниченията върху свободата на изразяване и събиране. Медиите в Турция в преобладаващата си част са под прекия или непрекия контрол на Ердоган.

На 14 май около 64 млн. избиратели в Турция, които имат право на глас, ще определят следващия президент на страната, както и парламента.

Лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу се бори срещу настоящия президент Ердоган, който е на власт от две десетилетия.

Последните проучвания на общественото мнение предвиждат напрегната надпревара между двамата.

Четете още

Избор на редактора