Търг за часовник, реликва от потъването на Титаник

Златен джобен часовник, принадлежал на най-богатия човек, който пътувал на кораба „Титаник“, се продава на търг, предаде ДПА. Неговата стойност може да достигне до 150 000 британски лири (187 743 щатски долара).

Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява, уточнява БТА.

Вместо да се евакуира на една от спасителна лодка, видният член на богатото семейство Астор за последно е видян да пуши цигара и да разговаря с друг пасажер.

Тялото му е извадено от Атлантическия океан седем дни по-късно и в дрехите му откриват изящен 14-каратов златен джобен часовник Waltham с гравирани инициали JJA.

Очаква се цената на часовника да достигне между 100 000 и 150 000 британски лири. Той ще бъде продаден в аукционната къща „Хенри Олдридж енд Сон“ в събота.

„Астор е известен като най-богатият пътник на борда на кораба „Титаник“ и се смята, че е сред най-заможните хора в света по онова време, с нетно състояние от приблизително 87 милиона щатски долара, което се равнява на няколко милиарда долара днес“, каза аукционерът Андрю Олдридж.

„Малко преди полунощ на 14 април 1912 г. „Титаник“ се удря в айсберг и започва да се пълни с вода. Първоначално Астор не вярва, че корабът е в сериозна опасност, но по-късно става ясно, че потъва и капитанът започва евакуация. Джон помага на жена си да се качи в спасителна лодка номер 4“, допълни аукционерът.

Г-жа Астор оцелява, а тялото на съпруга й е извадено на 22 април, недалеч от мястото на потъването.

„Часовникът е напълно реставриран. Върнат е на семейството на г-н Астор и е носен от сина му. Той е уникална част от историята на „Титаник“, добави Олдридж.

Четете още

Избор на редактора