Търг предлага салфетката с първия договор на Меси

Салфетката, върху която 13-годишният Лионел Меси е подписал първия си договор с Барселона, ще бъде продадена на търг през март с начална цена от 300 хиляди лири, съобщиха от британската аукционна къща Бонамс в сряда.

Салфетката е подписана през декември 2000 година, когато Карлес Рексач, тогавашният спортен директор на Барса, се споразумява с Хорхе Меси, бащата на Лионел, и агента Орасио Гаджиоли да придобият правата на аржентинския тийнейджър, който след това стана най-добрият голмайстор на клуба за всички времена.

Ключовият момент в тази история се случва, след като Рексач кани Меси-старши на обяд заради притесненията му относно липсата на реакция след първоначалните проби на сина му в испанския гранд, уточнява БТА.

„В Барселона, на 14 декември 2000 година и в присъствието на господата Мингея и Орасио, Карлес Рексач, спортният директор на Барселона, се съгласява, под негова отговорност и независимо от всяко различно мнение, да подпише с Лионел Меси, при условие че запазим до договорените суми“, пише на салфетката с логото на тенис клуб Помпей.

Споразумението, ратифицирано от тогавашния президент на клуба Жоан Гаспар, беше официално подписано същата вечер и месец по-късно Барселона завърши привличането на Меси, за да започне неговия 20-годишен престой в каталунския клуб.

Осемкратният носител на Златната топка помогна на Барса да спечели общо 35 титли, записвайки рекордните 782 мача и отбелязвайки 674 гола.

Четете още

Избор на редактора