Убиват милиони магарета, за да правят лекарство

За да продава вода и да изкарва прехраната си, Стив разчиташе изцяло на своите магарета. Те всеки ден теглеха с 20-те туби до клиенти му. Когато магаретата на Стив бяха откраднати заради кожите им, той вече не можеше да работи, разказва в репортаж от Кения BBC.

Този ден започнал като повечето други. На сутринта той напуснал дома си в покрайнините на Найроби и отишъл на полето, за да вземе животните си.

„Не можах да ги видя, спомня си той. – Търсих цял ден, цяла нощ и следващия ден.“ Три дни по-късно той получил обаждане от приятел, който му казал, че е намерил скелетите на животните. „Бяха убити, заклани, кожата им я нямаше.“

Кражбите на магарета като тази стават все по-често срещани в много части на Африка – и в други части на света, където има големи популации от тези работни животни. Стив – и неговите магарета – са съпътстващи щети в противоречивата световна търговия с магарешка кожа.

Произходът му е на хиляди мили от това поле в Кения. В Китай традиционно лечебно лекарство, което се прави с желатин от магарешка кожа, е много търсено. Нарича се Ejiao.

Смята се, че има свойства за подобряване на здравето и запазване на младостта. Магарешките кожи се варят, за да се извлече желатинът, който се прави на прах, хапчета или течност или се добавя към храната.

Борците срещу търговията казват, че хора като Стив – и магаретата, от които зависят – са жертви на неустойчивото търсене на традиционната съставка на Ejiao.

В нов доклад Donkey Sanctuary, която води кампания срещу търговията от 2017 г., изчислява, че в световен мащаб най-малко 5,9 милиона магарета се колят всяка година, за да се доставят. И благотворителната организация казва, че търсенето нараства, въпреки че BBC не успя да провери независимо тези цифри.

Много е трудно да се получи точна картина колко точно магарета са убити, за да се снабди индустрията Ejiao.

В Африка, където живеят около две трети от 53-те милиона магарета в света, има мозайка от регулации. Износът на магарешки кожи е законен в някои страни и незаконен в други. Но голямото търсене и високите цени на кожите подхранват кражбите на магарета и от Donkey Sanctuary казват, че са открили как животните се пренасят през международни граници, за да достигнат места, където търговията е законна.

Въпреки това скоро може да настъпи повратна точка, тъй като правителството на всяка африканска държава и правителството на Бразилия са готови да забранят клането и износа на магарета в отговор на намаляващата популация от магарета.

Соломон Онянго, който работи за Donkey Sanctuary и е базиран в Найроби, казва: „Между 2016 и 2019 г. според нас около половината от магаретата в Кения са били заклани за доставка на търговията с кожи.“

Това са същите животни, които носят хора, стоки, вода и храна – гръбнакът на бедните, селски общности. Така че мащабът и бързият растеж на търговията с кожи разтревожиха активисти и експерти и накараха много хора в Кения да участват в демонстрации срещу търговията с кожи.

Предложението за забрана за неопределено време в цяла Африка е в дневния ред на срещата на върха на Африканския съюз, на която се срещат всички държавни лидери на 17 и 18 февруари.

Четете още

Избор на редактора