Убийствени жеги и пожари в Европа

Убийствени жеги обхванаха по-голямата част от Западна Европа.  Лятното слънце, съчетано с горещ въздушен фронт от Северна Африка, доведоха до сериозно покачване на температурите в Испания, Португалия и Великобритания, съобщават световните агенции.

В Испания на места температурите стигнаха 43 градуса по Целзий, като страната регистрира втора гореща вълна за годината. Местните метеоролози прогнозират, че горещата вълна може да продължи поне до 14 юли.

Най-високата температура е регистрирана край река Гуадалкивир близо до Севиля в Южна Испания и в Бадахос, в западната част на страната. Очакванията са в близките дни температурите да достигнат на места 44 градуса. Експертите съветват хората в този регион да избягват прекомерната физическа активност и да пият много вода. Предупреждава се и за много висок риск от горски пожари.

Горещата вълна предизвика множество горски пожари в Португалия и накара правителството да обяви извънредно положение в страната. 2 800 пожарникари се бориха в неделя с огнения ад. В тяхна подкрепа са вдигнати на крак и 700 войници. Само в началото на уикенда е съобщено за 250 нови пожара в страната като огърят е изпепелил до момента най-малко две жилищни къщи, а над 40 са леко пострадалите пожарникари и граждани. „Пламъците достигнаха на 50 метра“, разказва жител на село Травеса де Алмогадел в централна Португалия.

Местните власти задействаха европейския механизъм за гражданска защита, който ще позволи на страната да използва 2 испански самолета за борба с горски пожари. Горещините в страната достигнаха миналата седмица 40 градуса, а се очаква през тази да се повишат още.

Температури до 33 градуса се очакват днес и в Централна, Южна и Източна Англия. На места ще бъде по-топло от Малдивите и Бахамските острови. Това е температурен рекорд за годината, през която най-високата измерена температура е 32,7 градуса от 17 юни на Хийтроу.

Температурни рекорди вчера отчитат и Шотландия и Северна Ирландия, като метеоролозите предупреждават, че жегата ще се задържат високи през цялата  седмица.

Джоана Робинсън прогнозира по Скай нюз, че тази седмица има голяма вероятност да падне рекорда за най-висока температура, регистриран откакто се правят измервания. Според нея има 30% вероятност рекордните досега 38,7 градуса да останат в историята и 10% шанс за първи път да бъде измерена температура от 40 градуса.

Четете още

Избор на редактора