„Убийците на танкове“ Bradley преминават през България за Украйна

Известните като „убийци на танкове“ бойни машини „Bradley“ (Брадли), които САЩ изпращат на Киев, преминават през България на път за Украйна.

Гръцките медии проследиха трансфера им от Александруполис към Украйна, като отбелязват, че маршрутът преминава през България, съобщи БНР. На гръцкото пристанище те се прехвърлят от кораби на камиони, които ги транспортират до Украйна.

Доставката, около 50 единици техника, идва по същото време, в което Германия пое ангажимент да изпрати в Украйна свои собствени бронирани машини и подобен ход от страна на Франция миналата седмица.

„Брадли“ е верижна среднобронирана машина, въоръжена с 25-милиметрово оръдие. Кръстена е на американски генерал от Втората световна война. Машината се управлява от екипаж от трима и в зависимост от модела може да превозва до седем войници.

Освен с монтираното в купола оръдие, тя може да бъде въоръжена с противотанкови ракети „Тоу“ (TOW). Компанията производител на „Брадли“ е „Би Ей И Систъмс“ (BAE Systems). Машината тежи около 36 т и развива скорост до 61 километра в час.

Украйна поиска и съвременни танкове като Ем1 „Ейбрамс“ (M1 Abrams), НАТО се колебае дали да ги изпрати заради опасения, че това би могло да доведе до допълнителна ескалация на войната.

Още по темата

РЕКЛАМАspot_img
РЕКЛАМАspot_img

Избор на редактора