Уволниха шефа на АПИ за незаконни договори

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова освободи председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Ясен Йорданов след установени с вътрешен одит незаконосъобразни действия, съобщиха от ведомството.

За временно изпълняващ е назначен Йордан Вълчев, който е член на Управителния съвет на АПИ.

Министър Коритарова взе решението си за освобождаване на инж. Йорданов след като се запозна с доклада от проверката, която е установила незаконосъобразно подписване на анекси за увеличаване на стойността на договори с до 50%, както и незаконосъобразно възлагане на дейности по поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на областите Варна и Добрич, съобщават още от строителното министерство.

Одитът е извършен от екип от служители на дирекция „Вътрешен одит“ и инспектората на МРРБ през месец март 2024 г. в изпълнение на заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството в кабинета „Денков“ Андрей Цеков. Проверени са възлаганията на дейности по поддържане на републиканските пътища. Установено е, че след сключване на нови договори на 22 декември 2023 г., договорите за текущ ремонт и поддържане от 28 октомври 2022 г. са автоматично прекратени. Това прави незаконосъобразно извършеното възлагане по тях на територията на двете областни пътни управления в Североизточен район след 22.12.2023 г.

В одита се установява и незаконосъобразно увеличение с анекси на стойностите по договорите от 2022-ра година с до 50 на сто.

На 1 април одитният доклад е изпратен на председателя на УС на АПИ и на Агенцията за държавна финансова инспекция, посочват още от МРРБ.

Трима заместник-министри на финансите са назначени от служебния премиер Димитър Главчев, съобщиха от правителствената пресслужба. Това са:

  • Методи Методиев, който е заемал вече веднъж този пост през 2023 година.
  • Стефан Белчев, който има 28 години професионален опит в областта на вътрешния одит и финансовия контрол в публичния сектор.
  • Мартин Дановски,  икономист по образование, с над 20 години професионален опит в стопанската област и държавната администрация.

Още вчера стана ясно, че вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова лично ще се заеме с работата на Митниците и НАП и няма да има заместник с този ресор.

Директорът на агенция “Митници” Георги Димов беше първото назначение на служебния кабинет.

Румен Спецов запази поста си начело на НАП.

Четете още

Избор на редактора