Удареното от гръм момче вече диша самостоятелно

Момчето, което беше поразено от мълния, вече диша самостоятелно. Това съобщиха за БТА от болница „Медика“ в Русе.

Борбата за живота на детето, което днес беше изведено от медикаментозна кома, продължава. То е под активно наблюдение.

„С течение на времето момчето започва да става контактно и адекватно“, обясниха от лечебното заведение.

Със съдействието на Министерството на здравеопазването е извършен консулт по телефона с д-р Христо Пседерски от детска реанимация в болница „Пирогов“ в София. Според експерта поведението на лекуващите екипи е правилно и не се налага към момента детето да бъде транспортирано в друго лечебно заведение.

„Все още борбата за живота му продължава, тъй като медиците се борят с усложнения от увредите от мълнията. Продължава се лечението, изследванията и консултите със специалисти“, обясниха от пресцентъра на болницата.

В сряда мълния, паднала на игрище в Русе, порази две 11-годишни деца, част от школата на футболния клуб „Дунав“.

Едното момче почина по-късно в болница – въпреки усилията на лекарите да го спасят, а другото е в тежко състояние.

От футболния клуб „Дунав“ изразиха своите съболезнования и обясниха, че ако е имало индикация за буря, тренировката е щяла да бъде прекратена.

Концесионерът на спортната база д-р Симеон Симеонов коментира, че на стадиона има гръмоотводи, които функционират, преминали са през съответните замервания.

По случая бе организирана днес и съвместна проверка между Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) и Община Русе в спортния комплекс „Дунав“. Целта е да се установи състоянието на мълниезащитната система на базата.

Четете още

Избор на редактора