Удар на Израел в Ливан уби лидер на Хизбула

При израелски удари в Южен Ливан днес са били убити трима души, включително полеви командир от „Хизбула“, предаде Ройтерс, като се позова на източници от ливанските служби за сигурност.

Израелските въоръжени сили казаха, че Исмаил Баз, убит при удар срещу автомобил близо до град Айн Ебел в южната част на страната, е бил командир на крайбрежния сектор на „Хизбула“ и е участвал в планирането на атаки срещу Израел с ракети и противотанкови ракети.

„Хизбула“ публикува изявление, в което се изразява скръб по повод смъртта на Баз, но не уточни каква е била ролята му в организацията.

При други израелски въздушни удари срещу два автомобила в южната част на страната са били убити най-малко двама членове на „Хизбула“, казаха източници от ливанските служби за сигурност и от гражданската отбрана.

„Хизбула“ и Израел се обстрелват взаимно паралелно на войната в Газа и това представлява най-сериозната ескалация от войната помежду им през 2006 година, посочва Ройтерс. По оценки на агенцията към момента са загинали най-малко 370 ливанци, включително повече от 240 бойци от „Хизбула“ и 68 цивилни. Това буди опасения за потенциала за бъдещо разрастване на конфликта между регионалните врагове, отбелязва Ройтерс. От израелска страна са били убити 18 души, включително войници и цивилни.

Четете още

Избор на редактора