Украински гросмайстор с награда за смелост от Зеленски

Докато шахматистите се борят на шахматната дъска, гросмайсторът Игор Коваленко се бори за живота си и за живота на своите сънародници в Украйна. Наскоро той получи награда от украинския президент.

34-годишният гросмайстор е 65-и в световната ранглиста, но в наши дни участва в много по-важна битка от шаха. Коваленко първо работи като доброволец в Киев след руската инвазия и два месеца по-късно решава да се присъедини към украинската армия. Служил в армията повече от година, той бе отличен тази седмица.

В четвъртък гросмайсторът беше награден с орден „За храброст“ от 3-та степен от украинския президент Володимир Зеленски по време на церемония в чест на еврейската Нова година в Киев.

Орденът се връчва „за лична храброст, проявена в защита на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна и за самоотвержено изпълнение на воинския дълг“.

Коваленко сподели снимка със Зеленски в своя Twitter/X профил.

„Получаването на наградата лично от президента беше вълнуващо“, споделя шахматистът пред Chess.com. Коваленко е част от Киевската еврейска месианска общност, една от най-големите месиански общности в света. Той обяснява как в крайна сметка е получил наградата заедно с още 11 войници.

По-малко от 24 часа след като присъства на церемонията, 34-годишният гросмайстор казва, че се е върнал в горите някъде в района на Донецк в Източна Украйна, където украинските сили през изминалата седмица се бият за контрол над разрушено село.

Миналата година Коваленко каза пред украинския новинарски сайт Censor.NET, че е работил като сапьор и свещеник на свободна практика. В същото интервю той говори и за подкрепата от руски и беларуски шахматисти. Някои от тях дори му изпратиха значителна сума пари.

„Когато бях доброволец през първите два месеца на войната, огромен брой шахматисти от Беларус и Русия ми изпратиха пари. Оттам дойде изненадващо количество „тиха“ помощ“, каза той. 

Коваленко не е единственият украински шахматист, за когото се знае, че е хванал оръжие, за да се бори срещу нашествието. Капитанът на националния отбор, гросмайстор Александър Сулипа, публикува тази снимка малко след инвазията.

Коваленко, който е роден в Украйна, е двукратен шампион на Латвия. Той е играл за Латвия на Олимпиадите през 2014, 2016 и 2018 г., но сега играе под украинския флаг. 

Четете още

Избор на редактора