Украински цигани вдигат бойния дух с патриотични песни в Лвов

Мургави патриоти с немного зъби, но пък с голям мерак повдигат бойния дух на украинците в центъра на Лвов. Патриотичните им песни кънтят по площади и улици в западния град, а гражданите им ръкопляскат и ги прегръщат с искрена обич. И пълнят торбичката им с гривни. (За несведущите: гривната в Украйна е парична единица, а не накит.)

В това първо видео от площад „Краковски“ циганите пеят превърналата се в химн на съпротивата „Червона калина“, която даже титаните Pink Floyd аранжираха под името Hey Hey, Rise Up! и изпълниха заедно с украинския певец Андрий Хливнюк.

Второто видео е по-неглиже. На някаква улица в Лвов трима от бенда спират случаен минувач. „Ти как се казваш? Васил? Василе! Ние всички сме украинци! И искаме нашата Украйна да победи. Ние откраднахме от русняците танк, а сега на тебе ще ти изпълним една песен. Слава на Украйна!“ И с китара, дайре и много хъс подкарват другия актуален химн „Незламна (несломима, б.р.) Украина“.

Коментарите под видеата също са показателни:

„Колко ясно ние всички сега осъзнаваме, че сме един народ и се нуждаем един от друг. И обичаме и ценим всички наши националности; и служим на страната си с каквото Бог е дал на всеки един“, пише един ютюбър. А друг отговаря: „Тази песен прониква до дълбините на сърцето ми! Какви добри хора! Песента им е като оръжие на културния фронт, като подкрепа и надежда! Бог да е с нас!“

Четете още

Избор на редактора