Украйна вика посланика на Ватикана за бялото знаме

Украйна извика във външното си министерство посланика на Ватикана в страната след думите на папа Франциск, приканващи Киев да „вдигне бялото знаме“, предаде Франс прес.

Пратеникът Висвалдас Кулбокас е бил информиран, че Украйна е разочарована от думите на папата относно бялото знаме и необходимостта да се прояви кураж и да се преговаря с агресора, се казва в изявление на украинското външно министерство.

Украинската дипломация обвини папата, че дава легитимност на правото на по-силния и насърчава по-силните да продължават да игнорират международното право.

„Ръководителят на Светия престол трябваше да изпрати сигнали на международната общност относно необходимостта за незабавно обединение на силите, за да се гарантира победата на доброто над злото и да отправи призив към агресора, а не към жертвата“, се казва още в текста.

Украинският президент Володимир Зеленски вече реагира остро още вчера на думите на папата, като увери, че неговата страна никога няма да вдигне бялото знаме пред Москва, припомня БТА.

Това изявление папата направи в интервю за швейцарската телевизия РТС, заснето през февруари и разпространено в събота. Още същия ден Ватиканът се опита да внесе яснота в изказването на папата и че понятието „вдигане на бяло знаме“ означава прекратяване на военните действия – едно примирие, постигнато чрез куража да се преговаря, отколкото предаване.

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че вижда в думите на папата не призив към Украйна да капитулира, а да по-скоро призив за преговори, предаде ДПА, като се позова на руски медии.

Четете още

Избор на редактора