3.9 C
София
сряда, 7 декември, 2022

Украйна въвежда режим на тока от днес

В Украйна влиза в сила ограничение на тока. От 7 до 11 часа в голяма част от страната електрозахранването ще бъде прекъснато.

Причината – серията от въздушни удари на Русия, в резултат на които са унищожени 30% от критично важната енергийна инфраструктура.

Хората бяха призовани до 7 сутринта, за да заредят всички свои устройства, а в останалото време да не използват уреди, които не са крайно необходими.

“Работим усилено за да осигурим безопасността на страната, включително да опазим въздушното си пространство. Успешно свалихме 233 ракети през изминалия месец, а само днес – 10 дрона.

За съжаление са нанесени сериозни щети върху енергийната ни инфраструктура. Правим всичко възможно да я възстановим, но докато това стане, ще се наложи да въведем някои ограничения.

Моля, не изполвайте електроуреди, ако това не е крайно необходимо. Намалете потреблението си, за да не се налага дълго време да стоим без ток”, призова президентът Володимир Зеленски.

Около 1000 населени места вече няколко дни са без ток. Още снощи тъмно остана столицата Киев, където малко след 23:00 ч. електроподаването беше спряно, за да се избегне авария. Днес почти всички тролейбусни линии в града ще бъдат заменени от автобуси.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини