Украйна забранява руски певци, но прави изключение за антипутинистите

Украйна ще забрани публичното изпълняване на музика на творци с руско гражданство, след като Върховната рада одобри с мнозинство от две трети предложението, съобщи в Телеграм украинският депутат Ярослав Железняк.

В текста към гласувания законопроект се обяснява, че „музикалната продукция на държавата агресор може да повлияе на сепаратистките настроения сред населението“, предаде БТА. Руската музика би направила по-привлекателно възприемането на руска идентичност и цели отслабване на украинската държава, се казва в текста.

Изключения ще се правят само за творци, които публично са заклеймили руската инвазия в Украйна, като Службата за сигурност на Украйна (СБУ) ще изготви за целта специален списък на творците, за които се прави изключение. Отсега е ясно, че Алла Пугачова, Борис Гребенщиков, Андрей Макаревич, Максим Галкин, както и групи като „Аквариум“, „Машина времени“ и ДДТ няма да попаднат под украинските санкции, защото са твърди противници на Путин и агресията му.

Също така е ясно, че любимата на кремълския самодържец група „Любэ“ ще заеме челно място сред отрязаните.

Успоредно с това бе забранен вносът и разпространението на книги и друга печатна продукция от Русия, Беларус и окупираните от Кремъл територии. Книгите от Русия вече са обект на цензура от 2016 г., отбелязва ДПА.

Четете още

Избор на редактора