Киев и Лондон подписаха военно споразумение

Украинският президент Володимир Зеленски и британският премиер Риши Сунак подписаха днес в Киев споразумение за сигурност между двете страни, предаде Ройтерс.

Зеленски каза, че то ще остане в сила до влизането на Украйна в НАТО и го определи като „безпрецедентно споразумение за сигурност“.

„Радвам се, че сключихме първото подобно споразумение с Великобритания… Това ще стане основа за работа и с други партньори“, каза украинският лидер.

Той добави, че Украйна, която от почти две години се бори с руската инвазия, и Великобритания ще могат да сключат допълнителни секторни споразумения, ако това стане необходимо.

Подписаното споразумение за сигурност формализира военното и невоенното сътрудничество между Лондон и Киев в подкрепа за сигурността на Украйна, посочва агенция УНИАН. Тази подкрепа ще бъде дългосрочна.

Споразумението по-специално предвижда, че в случай на бъдеща руска атака, Великобритания ще предостави на Украйна необходимата помощ бързо и незабавно за отразяване на агресия по суша, море и въздух.

„Днес е ден, в който историята на Европа се промени. Украйна и Обединеното кралство сключиха ново и безпрецедентно споразумение за сигурност. Това не е просто една декларация. Това е реалност, която ще настъпи благодарение на нашето сътрудничество, и в частност, на гаранциите за сигурност от страна на водещата глобална сила Великобритания“, подчерта Зеленски, цитиран от УНИАН.

„Ако подобно ниво на гаранции беше постигнато след 1991 г. с Великобритания и други страни, то просто нямаше да има руска агресия“, допълни украинският президент.

Четете още

Избор на редактора