Украйна и Русия с тежки загуби в битката за Бахмут

Украйна и Русия съобщиха, че са нанесли големи загуби, докато битката за Бахмут продължава, пише BBC.

Москва се опитва да превземе източноукраинския град от месеци в мъчителна война на изтощение.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че руските сили са претърпели повече от 1100 смъртни случая през последните няколко дни, като много други са сериозно ранени.

Русия съобщи, че е убила повече от 220 украински военнослужещи през последните 24 часа.

BBC не може да провери числата, дадени от която и да е от страните.

Анализаторите казват, че Бахмут има малка стратегическа стойност, но се е превърнал във фокусна точка за руските командири, които се борят да доставят положителни новини на Кремъл.

Превземането на града би доближило Русия малко по-близо до целта й да контролира цялата Донецка област, един от четирите региона в източна и южна Украйна, анексирани от Русия миналия септември след референдуми, широко осъдени извън Русия като измама.

Украинските командири, които са отделили значителни ресурси за отбраната на града, казват, че стратегията им има за цел да обвърже руските сили и да попречи на Москва да започне нови офанзиви през следващите месеци.

„За по-малко от седмица, започвайки от 6 март, успяхме да убием повече от 1100 вражески войници само в сектора на Бахмут, необратимата загуба на Русия, точно там, близо до Бахмут“, каза г-н Зеленски в нощното си видеообръщение.

Той добави, че 1500 руски войници са ранени достатъчно тежко, за да ги предпазят от по-нататъшни действия.

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските сили са убили „над 220 украински военнослужещи“.

Командващият сухопътните сили на Украйна генерал-полковник Александър Сирски каза, че руската наемна група Вагнер атакува войските му от няколко посоки в опит да пробие отбраната и да напредне към централните райони на града.

Паравоенната организация е в основата на руското нападение над Бахмут. Неговият лидер Евгений Пригожин заложи репутацията си и тази на частната си армия за превземането на Бахмут.

Той каза в неделя, че ситуацията в града е „тежка, много тежка, врагът се бие за всеки метър“.

„И колкото по-близо до центъра на града, толкова по-ожесточени са битките“, каза той в гласов запис, публикуван в Telegram.

След предвиденото от него превземане на Бахмут „ще започнем да рестартираме“ и „ще започнем да набираме нови хора от регионите“, каза той.

А в събота Институтът за изучаване на войната – американски мозъчен тръст – съобщи, че настъплението на Москва се забавя.

„Бойците на групата Вагнер вероятно стават все по-заковани в градските райони и следователно им е трудно да постигнат значителен напредък“, се казва в съобщението.

Още по темата

Избор на редактора