Украйна разследва сделка за калпави бронежилетки

Украйна разследва двама украински представители от сферата на отбраната за отклоняване на няколко милиона евро за закупуване на лошокачествени бронирани жилетки, предаде Франс прес, като се позова на Украинската главна прокуратура.

Разследваните са бивш заместник-министър на отбраната и един от неговите сътрудници. Имената им не бяха разкрити. Подозира се, че те са поръчали в чужбина защитно оборудване, което е било недостатъчно качествено, като са платили предварително цялата сума за поръчката, без да спазят процедурата за контрол на качеството. В резултат на това украинските сили са получили бронирани жилетки с лошо качество, които не могат да бъдат използвани на бойното поле, без да изложат живота на хората на опасност, казват разследващите.

Двамата разследвани за отклоняване на държавни средства на стойност 6 милиона евро са в ареста и може да получат до 12 години затвор, ако вината им бъде призната. Този случай е нова глава в едно по-глобално разследване за доставки на боеприпаси с лошо качество за украинските сили на обща стойност 36 милиона евро.

Четете още

Избор на редактора