Украйна: Руснаците използват интернета на Мъск на фронта

Украйна заяви днес, че руските сили използват терминали на сателитната интернет услуга „Старлинк“ (Starlink) на Илон Мъск в окупираните райони, като публикува прехванат според нея разговор между двама руски войници като доказателство за „системното“ ѝ използване, предадоха Ройтерс и Укринформ.

Системите „Старлинк“ са били от жизненоважно значение за комуникациите на Украйна на бойното поле по време на продължаващата вече почти две години руска инвазия, тъй като Киев е изправен пред по-голяма и по-добре оборудвана армия, отбелязва агенцията.

Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна публикува и аудиозапис в платформата „Телеграм“, в който според ведомството се чува как войници от 83-та въздушно-щурмова бригада на руските въоръжени сили обсъждат поставянето на терминали в Източна Украйна.

Разузнавателната служба обаче не даде подробности за предполагаемия мащаб на използване или за начина, по който терминалите са били получени. Вчера говорителят ѝ Андрий Юсов заяви пред украински медии, че въпросът „започва да придобива системен характер“.

Руското министерство на отбраната не отговори веднага на молбата за коментар на Ройтерс.

Информацията не бе потвърдена чрез независим източник.

Компанията „СпейсЕкс“ (SpaceX), която управлява терминалите на „Старлинк“, заяви миналата седмица в изявление в „Екс“ (доскоро „Туитър“), че „не прави никакъв бизнес с руското правителство или неговите военни“ и че услугата ѝ не работи в Русия, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора