17.9 C
София
събота, 1 октомври, 2022

Украйна се разминава с ултрамодерни дронове от САЩ

Украйна се разминава със закупуването на ултра модерни дронове от САЩ. Те са четири, произведени от компанията “Дженерал Атомикс” (General Atomics), първоначално били предназначени за американската армия.

Според документи за бюджета на Сухопътните войски на САЩ един “Грей Игъл” струва 10 милиона долара.

Намерението на американското правителство да продаде на Украйна четири големи дрона, способни да носят въоръжение, няма да може да се осъществи засега заради опасения, че усъвършенстваното им оборудване за наблюдение може да попадне във вражески ръце, съобщава Ройтерс.

Техническото възражение срещу продажбата е било отправено при подробен анализ, изготвен от Службата на Пентагона за технологична сигурност в отбраната. Задачата на тази структура е да се грижи ценни технологии да не попадат във вражески ръце. Самото намерение за сделката, което се е зародило още през март, е било одобрено от Белия дом, заявиха трима запознати, предаде БТА.

Агенция Ройтерс в началото на този месец първа съобщи за подобно намерение. По данни на агенцията става дума за план за продажба на четири дрона “Грей Игъл” (MQ-1C Gray Eagle), които могат да бъдат въоръжени с ракети “Хелфайър” (Hellfire), за да бъдат използвани на бойното поле срещу Русия.

Основното опасение е, че радарът и оборудването за наблюдение на дроновете може да попаднат в руски ръце и така да възникне риск за американската сигурност. Според източниците това съображение е било пренебрегнато при първоначалния анализ на сделката, но в края на миналата седмица въпросът е бил повдигнат на срещи във военното министерство.

Дали ще се стигне в крайна сметка до продажбата, ще реши Пентагонът, но засега няма яснота кога военното ведомство на САЩ ще се произнесе.

Един от възможните начини за осъществяване на сделката е радарът и сензорите на дрона да бъдат заменени с по-неусъвършенствени технологии, но това може да отнеме месеци, каза един от източниците. Ако Пентагонът все пак разреши продажбата, по-нататък Конгресът ще имат възможност да я блокира, но това се смята за малко вероятно.

 

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини